Glasvezel kabels komen in vele soorten en maten. Van een patchkabel met 2 vezels zoals je die hierboven ziet tot meervoudige glasvezelkabels voor in complexe netwerken.

Vaak is er nogal enige verwarring over deze kabels. Er is 1 belangrijk onderscheid te maken en dat is dat we singlemode en multimode glasvezel hebben.

Singlemode

Singlemode glasvezel wordt gebruikt voor lange afstanden omdat het licht zich anders verplaatst en daardoor een grotere afstand kan overbruggen. De standaard kleur van een singlemode glasvezelkabel is geel. Maar soms zien we ook oranje en blauw. Dit heeft dan weer te maken met de standaarden van internet providers. KPN heeft veel blauwe singlemode kabels en Reggefiber heeft voornamelijk Oranje. Maar zie je een gele kabel? Dan is dit 100% zeker singlemode.

Multimode

Bij multimode zijn de kaarten weer heel anders geschud. Multimode glasvezelkabels hebben veel meer kleuren en hier wordt de verwarring al vrij snel veel groter. Multimode wordt gebruikt voor korte afstanden in netwerken zoals in serverruimtes en datacenters.

Multimode heeft een aantal categorie├źn die ik hieronder zal opsommen met de corresponderende kleur:

  • OM1/OM2 – Oranje kabel
  • OM3 – Aqua kabel
  • OM4 – Violet
  • OM5 – Limoen groen

Hier is het eigenlijk al een stuk duidelijk wat nou welk type is met uitzondering van OM1 en OM2. Het grote voordeel is dat alle types backward compatibel zijn en dat je met hoger dus altijd goed zit.

Conclusie

Heb je veel te maken met glasvezel en wil je weten hoe het zit kijk dan goed naar de kabel en beken kleur. Op de kabel zelf staan altijd specificaties die je iets meer vertellen over het type glasvezel.

Soms staat er zelf een fabricaat code op die je dan eenvoudig terugvindt op internet.

Heb je vragen over glasvezel? Neem gerust contact op.