0623692501 jeroen@jvegter.nl

Wat zijn de kleuren van glasvezelkabels?

Vandaag kreeg ik in de nieuwsbrief van Leviton een aardig artikel te lezen over het herkennen van een glasvezelkabel aan de kleur. Ik besefte mij dat ik hier in het verleden dikwijls een discussie over heb gehad met klanten en installatiepartner. Welke kleur is nu wel type glasvezel.

In de glasvezeltechniek maken we onderscheid tussen singlemode en multimode glasvezel. Het belangrijkste verschit zit hem in de afstand waar singlemode een langere afstand kan overbruggen dan multimode. Singlemode treft men dan ook vaak aan in langere afstanden zoals de glasvezel in woonwijken en bedrijfsterreinen. Multimode wordt gebruikt voor de kortere afstanden in bedrijfsnetwerken en datacenters.

Multimode glasvezel heeft, op het moment van schrijven, 5 klassen OM1, OM2, OM3, OM4 en OM5. De kleuren zijn als volgt omschreven:

  • OM1 – Oranje
  • OM2 – Oranje
  • OM3 – Aqua
  • OM4 – Aqua
  • OM4+ – Erika Violet
  • OM5 – Limoen groen

Zoals u hierboven ziet overlappen de kleuren op sommige klassen. Dit leidt nog al eens tot verwarring en dan is een netwerk meting een goed idee omdat je dan zeker weet met welke klasse je te maken hebt.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het is erg belangrijk om je bij de aanschaf van glasvezelkabel goed te laten informeren om niet achteraf  verrassingen of snelheidsverlies te krijgen. Gelukkig is zijn alle types backwards compatibel dus hoger is dan altijd goed!

Meer weten over de standaarden van glasvezelbekabeling? Kijk dan eens op de website van Telecommunications Industry Association (TIA), hier vindt u heel veel informatie aangezien deze organisatie se standaarden schrijft voor de telecommunicatie industrie.

Meer weten?

Wilt u advies over het aanschaffen van glasvezelkabels neemt u dan contact met mij op. Ik kan u helpen met advies, aanschaf en installatie van uw bekabeling zodat u nergens omkijken naar heeft.

Bron: Leviton Crosstalk Nieuwsbrief