0623692501 jeroen@jvegter.nl

De introductie

In vervolg op mijn blog over glasvezel leek het mij ook een goed idee om koper bekabeling eens wat nader onder de loep te nemen. De reden hiervoor is dat er in de markt vaak over UTP bekabeling wordt gesproken. Dit is op zich prima maar de term UTP betekent heel wat anders dan de meesten denken. Hier is nogal eens wat verwarring over.

twisted-pair

Twisted Pair

Koper bekabeling maakt gebruik van koperen aderen in vier paren van twee. Omdat deze paren om elkaar heen gedraaid zijn noemen we dit Twisted Pair. Vrij logisch dus eigenlijk. De paren zijn gedraaid met als doel hogere snelheden toe te kunnen staan zonder dat er crosstalk tussen de paren gaat ontstaan. Crosstalk is een fenomeen waarbij de ene verbinding storing ondervindt van de andere verbinding en het signaal negatief beïnvloedt wordt.

Categorieën

Nu we iets meer weten over twisted pair kunnen we iets gaan zeggen over de categorieën. Koper bekabeling is onderverdeeld in categorieën elk met een daarbij behorende, maximale, data transmissie snelheid. De verdeling is als volgt:

  • Categorie 5e – 500 tot 1000MB
  • Categorie 6 – 1000MB
  •  Categorie 6A – 10GB
  •  Categorie 7 – 10GB
  •  Categorie 7A – 10GB
  •  Categorie 8 – 40GB(over korte afstanden)

Dat is vreemd, er zijn een aantal categorieën met dezelfde snelheid. Dit heeft te maken met standaarden. Er wordt continue nagedacht over standaarden voor data transmissie. De wereldwijde organisatie die hier uitspraken over doet is de TIA (Telecomunications Industry Association). Fabrikanten van koper bekabeling ontwikkelen standaarden waarvan zij menen dat dit de beste is. Uiteindelijk wordt er een standaard gekozen door de TIA waar elke fabrikant zich dan weer aan dient te confirmeren.

In de meeste kantoorpanden is categorie 6 nog steeds de meest aanwezige variant, dit is jaren categorie 5e geweest. Dit heeft te maken met het feit dat er binnen een kantoor omgeving vaak niet heel veel snelheid benodigd is. In datacenters gaat de race tussen koper of glasvezel.

Afbeelding van een UTP netwerk kabel

UTP

Als er gesproken wordt over koper bekabeling dan is UTP de term die veel gebruikt wordt. UTP is echter maar 1 variant van een flinke dosis gradaties. Waar staat UTP dan voor? UTP staat voor Unscreened Twisted Pair oftewel onafgeschermede (Unscreend) koper paren. Dus naast het draaien van de paren kunnen we ook nog afscherming toevoegen om crosstalk nog verder terug te dringen en hogere transmissie snelheden te kunnen waarborgen.

Afscherming

Maar hoe zit die afscherming dan in elkaar? Ook hier hebben we weer een aantal onderverdelingen waarbij de basis het belangrijkst is. Een koperen netwerk kabel bestaat uit een mantel en gedraaide paren, zoals hierboven afgebeeld.

Vervolgens gaan we een afscherming toepassen. Dit kunnen we onder de mantel doen en over de paren. Als we dit onder de mantel doen dan schermen we alle paren in 1 keer af.

Hierdoor elimineren we een begrip dat AXT heet, ofwel Alien Crosstalk. Bij AXT oefenen twee aparte kabels een negatieve invloed op elkaar uit. Dit brengt ons bij de omschrijving van afscherming als voorbeeld neem ik even een volledig afgeschermde kabel in de hoogste gradatie en dat is S/FTP (Zie afbeelding). De S (letter voor de slash) staat voor de afscherming onder de mantel en is in dit geval een soort van schild. De tweede letter (letter na de slash) staat voor de afscherming van de aderparen ook wel PiMF genoemd (Pair in metal Foil), in dit geval een folie. De andere twee letters hoef ik, denk ik, niet meer uit te leggen.

Afbeelding van een SFTP kabel
De verdeling

Nu we dus weten hoe we afscherming toe kunnen passen zijn we bij het laaste en belangrijkste deel. De verdeling en tevens het overzicht van afschermingen:

  • U/FTP – Geen afscherming onder de mantel en folie om elke afzonderlijke koper ader
  • F/UTP – Een folie onder de mantel en onafgeschermde aderen
  • F/FTP – Een folie onder de mantel en folie om de aderparen
  • S/FTP – Een schild onder de mantel en folie om de aderparen

Dit zijn ongetwijfeld de meest voorkomende afschermingen in de markt. Er zijn er nog veel meer maar die worden vrij weinig toegepast.

Dus nu weet je hoe het in elkaar zit en waar je op moet letten bij bekabeling. Bij vragen over wat voor jouw netwerk het beste is kan je een reactie achterlaten of contact opnemen met mij.