0623692501 jeroen@jvegter.nl

Datacenters

In de afgelopen jaren heb ik veel tijd doorgebracht in datacenters. Ik heb er veel van binnen gezien en heb veel producten geleverd. Vanuit deze ervaring weet ik dan ook dat geen enkel datacenter hetzelfde is. Hierdoor is het ook heel erg moeilijk om standaarden te ontwikkelen voor datacenters.

Standaardisatie in Datacenters niet mogelijk?

In principe is dit heel lastig omdat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden in Datacenters. Een aantal voorbeelden:

  • We hebben te maken met het datacenter en de klant in het datacenter
  • De koeling is vaak specifiek toegerust
  • Bekabeling wordt op verschillende manieren toegepast en er zijn verschillende soorten, zie mijn eerdere blog
  • Serverracks zijn anders ingericht
  • Toegang tot het datacenter is overal ook weer anders

Dus dan heb je gelijk al van meet af aan een uitdaging. Maar het zou niet leuk zijn als er geen uitdagingen waren dus laten we het daar eens over hebben.

De uitdagingen

Ik heb het altijd interessant gevonden om uitdagingen in datacenters op te lossen want uitdagingen zijn er zat. Een mooi voorbeeld is de mogelijkheid om meerdere verbindingen op 1 hoogte eenheid van serverrack mogelijk te maken. De uitdaging die hier de basis voor was is optimaal gebruik maken van elke positie in een serverrack omdat ruimte geld kost. De oplossing was het combineren van koper bekabeling en glasvezel bekabeling in 1 paneel waardoor je maar 1 positie nodig hebt en niet 2. Hierdoor heb je dus gelijk al een besparing.

Het mooie is dat je hiermee dan gelijk een standaard hebt ontwikkeld voor dat datacenter wat dan wellicht weer toepasbaar is voor een ander datacenter. Dus toch standaardisatie door middel van maatwerk.

Klinkt ingewikkeld toch? Ook dit is relatief. Ik zal in een toekomstig blog wat meer uitleg geven over racks in een datacenter en hoe dit werkt. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over datacenters, neem dan contact met mij op.

Meer weten over datacenters? Kijk eens naar dit artikel op Wikipedia.