0623692501 jeroen@jvegter.nl

Het belang van goed cable management op de werkplek.

In een van mijn vorige artikelen schreef ik al over cable management in de ICT omgeving. Echter is cable management op de werkplek al evenzo belangrijk als in de ICT omgeving.

Er zijn namelijk een aantal belangrijke factoren die erg belangrijk zijn voor de werknemers in Nederland. Door goed cable management toe te passen maken we een mooiere, veiligere en meer ergonomische omgeving van de plek waar we veel tijd doorbrengen.

Ik zal een aantal factoren aanstippen en daarna een paar voorbeelden geven van mogelijke oplossingen.

Ergonomie

Ergonomie op de werkplek is de laatste jaren gelukkig steeds belangrijker geworden en werkgevers besteden er meer aandacht aan. Dan hebben we die geweldige bureaustoel, een zit/sta bureau en een fijne en rustige omgeving. Mooi we hebben alles geregeld, toch?

De werknemenr komt aan bij zijn mooie nieuwe werkplek met de laptop en de telefoon. Alles wordt netjes op het bureau gezet, opladers komen uit de tas en nu gaan we aansluiten, maar waar? Precies! Vaak zijn er geen makkelijk bereikbare stroomvoorzieningen aanwezig waardoor er halsbrekende toeren uitgehaald moeten worden. Er zit een stroompunt onder de tafel, in de goot bij het raam of in een put in de vloer.

Dit kost veel tijd en en de de bochten waarin de werknemer zich moet wringen zijn ook niet altijd handig. Dat kan beter toch?

Gezondheid van de bekabeling en brandveiligheid

Naast dat een goede oplossing voor stroomvoorziening op de werkplek vanuit ergonomisch aspect erg belangrijk is komen we bij het volgende. De gezondheid van de bekabeling.

Er wordt maar al te vaak door werknemers een eigen oplossing bedacht om ergens stroom te verkrijgen. Als we niks in de buurt hebben dan nemen we een stekkerblokje van thuis mee. Dan hebben we genoeg stroompunten en die leggen we op het bureau. Heel slim, pragmatisch en oplossingsgericht maar niet erg brandveilig. Deze stekkerblokjes hebben vaak geen keurmerk en zijn er niet voor gemaakt om de hele dag stroom door te voeren waardoor ze kunnen gaan smeulen en uiteindelijk brand kunnen veroorzaken. Niet doen is dus het advies.

Daarnaast ligt bekabeling vaak in allerlei vreemde bochten en hoeken, Dit geldt voor zowel de stroomkabels als de netwerkkabels. Doordat een kabel in een knik ligt wordt de koper in de kabel beschadigd en kan de mantel beschadigen. hierdoor kan de stroom naar buiten of wordt het datasignaal verzwakt. Ook dat willen we niet want we hebben het graag veilig op kantoor.

Dus we gaan het anders organiseren en we gaan bij de aanschaf van de werkplek hier wat meer over nadenken. Prima plan voor een nieuwe werkplek. Gelukkig kunnen ook bestaande werkplekken aangepast worden. En het mooiste ervan is nog dat je het zo duur kan maken als je zelf wil.

Enkele voorbeelden

Om efficiënt stroom en data naar de werkplek te brengen zijn er een scala van oplossingen beschikbaar. In dit artikel laat ik er twee zien die regelmatig in kantooromgevingen toegepast worden. De zogeheten inbouw en opbouw stroom en data units.

De inbouw unit

Op deze afbeelding ziet u een inbouw unit die middels een gat in het bureau vlak met het tafelblad komt te liggen.

Deze uitvoering heeft een voorziening voor een gewone stroomaansluiting en 2 x een USB oplaad functie.

We zien steeds meer apparaten die via USB opgeladen worden en deze ontwikkeling wordt steeds belangrijker.

Met dit kleine stroompuntje kunnen we dus een laptop, tablet en smartphone opladen, gewoon vanaf het bureau. Handig toch?

Uiteraard is deze aanpasbaar en kunnen er ook andere aansluitingen in.

De opbouw unit

Als we in het mooie bureaublad geen gaten willen maken dan kunnen we ook kiezen voor een opbouw unit. Deze wordt vastgeklemd aan het bureaublad.

In dit voorbeeld hebben we de volgende voorzieningen:

  • 2 x USB oplaadfunctie
  • 2 x netwerk aansluiting
  • 2 x gewone stroomvoorziening

Hiermee kunnen we bijvoorbeeld 2 flexplekken van voldoende stroom en netwerk aansluitingen voorzien op maar een hele beperkte ruimte.

Wat kan ik hierin voor u doen?

Ik werk samen met fabrikanten van deze oplossingen en kan met u meedenken over de juiste configuratie van de units. Daarnaast kan ik samen met mijn partners een bekabelingsplan voor u maken. In dat plan gaan we de  bekabeling uit tekenen en zorgen we ervoor dat we een ergonomische en veilige omgeving maken voor uw personeel.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Ik ga graag het gesprek met u aan, neem dus vooral contact op.