0623692501 jeroen@jvegter.nl

De nobele kunst van cable management in de ICT omgeving.

Soms lijkt slecht cable management op een epidemie die rap om zich heen grijpt en overal slachtoffers maakt. De vakterm hiervoor is kabel spaghetti en hij is helaas niet lekker. We hebben een mooie ICT omgeving met nieuwe apparatuur en het draait allemaal als een zonnetje. Vervolgens gaan we deze omgeving uitbreiden en uitbreiden en uitbreiden. Voordat we er erg in hebben hebben we teveel kabels en zijn ze niet mooi weggewerkt.

Vaak wordt er in het ontwerp niet goed genoeg nagedacht op de gevolgen voor de langere termijn. We weten ook niet altijd hoe de toekomst eruit komt te zien maar we kunnen wel iets verder vooruit kijken. Er zijn in de huidige markt hele mooie oplossingen waarmee we de kabel spaghetti kunnen voorkomen. In uw serverrack, serverruimte maar ook op de werkvloer, want daar gaat het ook nog al eens mis.

Ja maar een beetje bekabeling die er niet zo netjes bij hangt, dat is toch niet erg? Dat ligt eraan. Netwerkapparatuur en servers moeten gekoeld worden. Om dit te doen zuigen ze koude omgevingslucht aan die langs de kritische onderdelen gaat. Hierdoor raken deze onderdelen niet over verhit en gaat de apparatuur langer mee en hoeft er minder vaak vervangen te worden.

Als de bekabeling in dit geval in de weg zit kan er te weinig koude lucht aangezogen worden. Hierdoor moet de koeling harder werken en neemt de energierekening toe. Daarnaast kan te lange bekabeling nog wel eens klem komen te zitten wat weer storingen teweeg brengt. Hierdoor werkt er dan een applicatie niet of kunnen gebruikers niet inloggen. Achteraf is dit een hels karwei omdat de omgeving dan uit de lucht moet waardoor er niet gewerkt kan worden.

Daarom zeg ik, denk er vooraf beter over na.

Heel veel bekabelingsmerken zoals Nexans, Leviton of Commscope hebben mooie oplossingen om hier mee aan de slag te gaan. Uiteraard zijn er ook voldoende minder bekende fabrikanten die hier ook hele mooie oplossingen voor hebben maar dit is vaak minder bekend. In deze editie richt me op de serverruimte en later komt de werkvloer aan bod.

Patchlades met geïntegreerd cable management.

Foto van een patchlade voor glasvezel

Patchlade met geïntegreerd cable management.

Een mooi voorbeeld van hoe het beter kan zijn de patchlades met geïntegreerd cable management. Dit heeft namelijk twee hele belangrijke voordelen:

  1. De kabels kunnen mooier weggewerkt worden en nemen minder ruimte in.
  2. U bespaart ruimte omdat er niet nog een extra rangeerpaneel geplaatst hoeft te worden.

Daarnaast is een dergelijke oplossing modulair uit te breiden met een tal van opties waardoor u minder bekabeling krijgt. Fijn voor uw apparatuur maar ook fijn voor uw ICT medewerkers die met de kabels aan de slag moeten.

Dit is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die er op dit gebied zijn. Omdat ik vele IT omgevingen heb gezien weet ik, uit ervaring, dat het vaak onvoldoende geregeld is. Soms door een gebrek aan kennis maar vaak door een gebrek aan tijd.

Als u ervoor wil zorgen dat het bij u wel goed geregeld is of goed geregeld gaat worden dan daag ik u uit! Ga in gesprek met mij en laten we eens kijken hoe we het weer optimaal kunnen maken!

Want, voor elk probleem is er een juiste oplossing.