0623692501 jeroen@jvegter.nl

Snel opladen met de juiste hoeveelheid stroom

Dat is in één zin uitgelegd wat adaptive fast charging is. Nog lang niet iedereen is bekend met deze term vandaar wat uitleg.

Als je over een nieuwe A merk smartphone beschikt zoals de Samsungs Galaxy S6 of hoger of een Iphone 6 en hoger dan bel je al bekend met dit fenomeen. Deze toestellen laden sneller op dan oudere modellen omdat ze snel opladen(fast charging) ondersteunen. Je smartphone is dan binnen een paar uur, of soms sneller, weer volledig opgeladen. Essentieel voor de smartphone gebruiker want we weten allemaal dat die accu’s snel leeg gaan. Het is wel van belang dat je een telefoonlader gebruikt die hiervoor geschikt is. Hoe weet je dan of je de juiste lader hebt?

Als voorbeeld geef ik mijn Samsung laders. De oude generatie, niet fast charging, versus de nieuwe generatie, wel fast charging.

Normale oplader

Deze oplader werkt op 5 volt en 1 ampere. Dit is een laag stroom aanlevering. Doordat er weinig stroom aangeleverd wordt zal het aangesloten apparaat dus niet snel opladen.

Omdat de oudere toestellen een lagere capaciteit accu hebben en snel laden niet ondersteunen is dit dus voldoende voor oudere telefoons. Sluit je jouw fast charge ondersteunende smartphone aan op deze lader dan kan het zomaar 24 uur duren voordat je accu volledig opgeladen is.

Dat is niet handig want we willen snel weer gebruik kunnen maken van onze smartphone.

Afbeelding van een adaptive fast charging opladerFast charge oplader

De fast charge oplader werkt op 5 volt en 2 ampere. In vergelijking met de oudere opladers dus de dubbele capaciteit. Doordat nieuwe smartphones hogere capaciteit accus hebben en fast charge ondersteunen hebben we meer stroom nodig.

Waar in het voobeeld van de oudere lader je een fast charge ondersteunende smartphone gewoon aan kan sluiten geldt dit voor een fast charge oplader niet. Als je een oudere telefoon die geen fast charge ondersteunt zou aansluiten op een fast charge lader dan beschadig je de accu of hij gaat zelfs gelijk kapot. Dit merk je doordat de telefoon heel warm wordt. De accu krijgt meer stroom aangeleverd dan hij kan verwerken en zal uiteindelijk niet meer werken.

Check before you charge

Het verdient dus de aanbeveling om goed naar de adapter te kijken voordat je hem in je telefoon plugt. Aan de ene kant om te weten of je telefoon snel op zal laden en aan de andere kant om te weten of de lader je accu niet zal beschadigen. Simpele check en het voorkomt veel problemen. Deze informatie staat op elke oplader maar vaak in kleine lettertjes. Pak dan gewoon de camera van je smartphone en zoom in op de lader, dat leest wat makkelijker.

Adaptive fast charging

Allemaal leuk een aardig Jeroen maar we gingen het over adaptive fast charging hebben. Klopt maar als je wil rennen moet je ook eerst leren lopen. Wat is dan adaptive fast charging? In het geval van mijn fast charge oplader van Samsung staat er ‘Adaptive Fast Charging’ op de voorkant van de oplader.

Dit betekent dat de oplader slim is en de stroomuitvoer verlaagt als hij merkt dat er een apparaat is aangesloten die geen fast charge ondersteunt. In dat geval maakt het dus niet uit wat voor telefoon ik aansluit en hoef ik ook niet bang te zijn voor schade aan de accu. Dat is handig. Klopt maar helaas staat dit niet altijd op de laders aangegeven alhoewel de nieuwste laders dit vaak automatisch al zijn.

Adaptive fast charging op de werkplek

Op werkplekken zie je tegenwoordig steeds vaker USB stroompunten. Deze stroompunten leveren vaak 5 volt en 2,1 ampere verdeeld over 2 stroompunten. Echter zijn ze lang niet allemaal adaptive met het risico dat het met oudere generatie smartphones mis gaat. Let hier dus goed op.

Wil je het op jouw werkplek of voor jouw medewerkers goed geregeld hebben en geen defecte telefoons krijgen dan is het goed om hierop te letten. Als je een beetje met de techniek mee loopt heb je vaak al een nieuwe generatie smartphone en is het dus geen enkel probleem.

Kijk dus alles goed na voordat je inplugt en denk goed na over de juiste usb charging op jouw werkplekken of in jouw bedrijf.

Meer weten? Neem dan contact op.

Weten of jouw telefoon fast charge ondersteunt? Kijk dan in de handleiding van je telefoon om het zeker te weten en check je laders!